Nyt besøgscenter på vej

Øhavsmuseum for indre og ydre landskaber

UDSTILLINGER • NATUR • BESØGSCENTER • FÆLLESSKAB

ØHAVSMUSEET FAABORG SKABER DET FØRSTE BESØGSCENTER I DANMARK, DER BRUGER NATUREN, HISTORIEN OG PSYKOLOGIEN TIL AT GØRE MENNESKET KLOGERE PÅ SIG SELV.

 

FINDER DU DINE RØDDER – FINDER DU DIG SELV

Øhavsmuseets ambition er at skabe fællesskab om historien på en helt ny måde. Vi tror på, at hvis du finder dine rødder i naturen, bliver du bedre til at navigere i en kompleks verden. Vi tager derfor udgangspunkt i det moderne menneske, og vil i besøgscentret fremme, at du på egen krop mærker, hvordan naturen påvirker dig. Det vil forhåbentligt gøre dig nysgerrige efter indsigt i, hvordan landskabet og naturen til alle tider har påvirket os som individer og som samfund. Det betyder også, at det nye besøgscenter ikke er et museum i traditionel forstand.

Besøgscentret bliver rammen om markante udstillinger, der vil inddrage naturens egne elementer til at give besøgende et fascinerende indblik i vores historie. Ambitionen er at skabe en besøgsoplevelse, der tilbyder en hidtil uset kombination af natur, psykologi og kultur; hvor du får mulighed for at mærke din egen reaktion på naturens forskellige påvirkninger. Hvorfor gør det dig tryg at kigge ind i bålets flammer? Hvorfor virker mørke skræmmende for nogen? Og hvorfor kan din hjerne afkode mange flere sanseindtryk midt inde i en skov, end i en storby?

 

INDGANGEN TIL NATUREN FINDES PÅ FAABORG HAVN

Denne måde at tænke en ny anvendelse af historien og naturen på er oplagt at placere langt væk for de store byer – og hvor er bedre, end i Faaborg, midt mellem Svanninge Bakker og Det Sydfynske Øhav?

Oplevelsen i besøgscentret skal give blod på tanden til at forsætte i det fri. Det kan enten være sammen med Øhavsmuseet eller på egen hånd. Sammen med Øhavsmuseet kan du f.eks. tage på cykelture, opleve Øhavet fra kano, tage på fakkelvandring i Svanninge Bakker eller komme på ekspedition til Lyø.

 

KLUB Ø – FYNS NYE FÆLLESSKAB

Når besøgscentret slår dørene op, får du også mulighed for at tilknytte dig et større fællesskab, hvor vi bl.a. mødes til langbordsmiddage, talks, fællessang og aftenvandringer. Det er målet at lave en spændende vifte af aktiviteter og events i samarbejde med lokale foreninger og erhvervsdrivende. Allerede denne vinter begynder Øhavsmuseet at invitere til forskellige aktiviteter i fællesskabet, der får navnet Klub Ø. Vi håber på at skabe en bevægelse, der styrker stoltheden, selvforståelsen og lysten til sammen at bruge det område, vi er en del af.

 

”LIVE LIKE A LOCAL

Ambitionen om at skabe et lokalt fællesskab, er samtidig ambitionen om at sikre national og international appel. En af tidens helt store megatrends indenfor turisme er gæsternes ønske om at være del af det lokalsamfund, de besøger. De vil ”ind under huden” på det område, de besøger. Det er ikke længere nok blot at sikre et foto af diverse seværdigheder. Vi ønsker derfor, at fællesskabet også skal appellere til gæster udefra, der har lyst til at være del af Fyns fantastiske muligheder – måske for en enkelt dag, måske for en hel uge. Den ambition indfrier vi i tæt samarbejde med lokale foreninger og erhvervsdrivende samt aktører som Destination Fyn, Geopark Det Sydfynske Øhav og Faaborg-Midtfyn Kommune.

 

ARKITEKTKONKURRENCE ER STARTSKUD

Den 3. december offentliggøres resultatet af Faaborg-Midtfyn Kommune og Realdanias arkitektkonkurrence om at lave en udviklingsplan for Faaborg by og havn. Siden forsommeren har tre teams bestående af bl.a. arkitekter og klimaeksperter arbejdet med opgaven om at skabe en sammenhængende plan, hvor der er fokus på både klimasikring og udfoldelsen af Faaborgs mange potentialer. I arkitektkonkurrencen er placeringen af et nyt besøgscenter en vigtig del af opgaven – og derved bliver resultatet af konkurrencen også startskuddet for Øhavsmuseets ambitiøse plan.

Den samlede økonomi til dette projekt lyder på op til 125 mio. kr. Øhavsmuseet Faaborg har via finansloven tilsagn om støtte på 13 mio. kr. til besøgscentret, og Faaborg-Midtfyn Kommune har bevilliget 10 mio. kr. i 2021 og 2022. Museet har derudover en positiv fondsdialog, som styrker museet tro på, at projektet kan realiseres indenfor tidsrammen.