Fremtidens landskabsmuseum

Faaborg Havn, hvor den gamle banegård ligger, er skabt takket være opfyldte arealer. Indtil 1800-tallet var det nuværende havneareal en del af Faaborg Fjord, men takket være foretagsomme borgere kom der en bypark på stedet, Voigts Minde, der siden blev omdannet til en del af byens nye banegårdsterræn og et gasværk.

Netop på dette sted står man midt imellem nogle af de smukkeste udsigter til Det sydfynske Øhav med Bjørnø, Svelmø, Avernakø, Lyø samt Dyreborg og Knold ude på Horneland. Og til den anden side er De fynske Alper eller Svanninge Bakker, som de centrale dele af “alperne” kaldes. Svanninge Bakker er landskendte takket være fynbomalerne Fritz Syberg, Peter Hansen m.fl. Deres malerier hænger på Faaborg Kunstmuseum.

For Øhavsmuseet Faaborg er den udsigt til Øhavet og Bakkerne helt central. For vi arbejder med landskabets dannelse og kulturhistorie som satsning. Begyndelsen til denne fortælling om det nuværende Danmark skal man finde helt tilbage i slutningen af istiden for mere end 10.000 år siden, hvor enorme kræfter dannede landskabet.  til nutiden.

De landskaber, som fynbomalerne gjorde landskendte i 1800-tallet, er ikke alene smukke steder, men de afslører væsentlige aspekter ved vores lands tidligste historie, nemlig istiden. Efter istiden steg temperaturen her lokalt og i hele Nordeuropa, og der opstod en urskov med bakker og dale. I stenalderen steg vandet voldsomt, og på et tidspunkt brød vandet igennem et bakkedrag ved nutidens Langeland og skabte Det sydfynske Øhav. Man ser derfor ud på et bakkelandskab, der blev oversvømmet under en voldsom syndflod.

Hele det nuværende landskab er ikke alene præget af istidens kræfter og vandet, der gjorde bakker til øer. Vi mennesker har gennem 6.000 års historie bearbejdet hver en plet, og omkring Faaborg kan man finde landskaber og fortidsminder, der fortæller hele denne historie om menneskets brug af landskabet og synet på samme.

Satsningen skal i de kommende år resultere i et nyskabende koncept, der kombinerer udstillinger med ture rundt i det enestående landskab. Så vi alle bliver klogere på sporene fra historien i vores landskab.